Haberler
Sayfa Görüntüleme Sayısı:
103946

-Posof hapishanesinde mahkum bulunmaz.
-Posof kadınları erkek şiddeti görmezler.
-Posof'luların çoğu birbiriyle akrabadırlar hemen hemen herkes bir birilerini tanırlar.
-Posof’un kendine özgü lehçesi vardır (yani diyalekti) örneğin (nayediyersin denir. Özelikle Sagre köyünde.
-En önemli özellikleri gurbete gitmeyi çok severler nüfusunun büyük çoğunluğu gurbete gitmiştir.
-Posof’ta un mamulleri çok tüketilir buna (hamur isleri denir) Bisi,mafis,kete,katmer,pagaca,punturus,gacapur,gevrek,sac ekmegi kanclama buna Yeniköy de molla ginkali denir. Ayrıca Posof’un ginkali meşhurdur, yemeklerin başında gelir. O pişinceye kadar sabretmek zordur. Lokum yani (lokma) börek elde yapılma makarna çerez çoğu yerde halen köylüler kendi ekmeğini köy fırınlarında yaparlar .
-Ayrıca Posof’un patatesi meşhurdur. Kars yöresinde Posof’lulara kartol yiyenler denir.
-Posof dışarda sevilir güvenilirdir saygınlığı vardır ve çalışkandır.
-Posof insaninin girişimci ruhu zayıftır, is yapmak isterken rizikoyu sevmezler genelde isçi olarak çalışırlar fakat son yıllarda memur olanların sayısı oldukça fazladır. Posof’ta okuma yazma bilme oranı yüksektir. Posof insanına sorarsanız hep halinden memnundur, ALLAHA şükür derler canim sağ ya derler Posof’un sol görüşlü insanları bile dindardırlar.
-Posof’un coğrafi yapısı kirik olmakla birlikte yeşildir ve şirindir ormanları yeterli derecede vardır. Posoflular kendilerine yetecek kadar tarım ve hayvancılıkla uğraşırlar tarlalarda buğday, arpa, patates, mısır, fasulye, çavdar gibi şeyler ekilir ve biçilir son yıllarda arıcılık belirgin bir şekilde gelişmiştir.
-Posof’un köylerinin alt yapısı genelde iyidir her köyün yolu suyu okulu hatta kanalizasyonu olan köyleri bile vardır, sular evlerdedir. Posof’tan Bakü Ceyhan boru hattı geçer Gürcistan’a acılan hudut Türk gözü kapısı vardır Posof üzerinden Gürcistan’a transit taşımacılık yapılır.
-Posof’un kışları uzun bahar çok yeşildir yazın kısa geçer. Türkiye’nin en doğusundadır. Posof’un savayil köylerinde fevkalade meyve ve sebze yetişir. Posoflular dısarda Bursa İnegöl Zonguldak Avrupa da ise basta Almanya olmak üzere Hollanda Belçika diğer Avrupa ülkelerinde yasarlar. Ama Posof’tan bağlarını koparmazlar. Posof’un yaz aylarında izine geleni çok olur. Posof’un kendine has küfür söylemleri vardır. Örneğin anneler çocuklarına toprağa bassan yaride kalacak, veran olasin gibi bir takım küfürler söylerler bu farklı özelliklere başka yerlerde rastlanmaz. Sizlere güzelim Posof hakkında karınca kararınca bireyler yazmışsam ve bir şeyler anlata bilmişsem en bahtiyar kişi sayarım. Kendimi amacım Posof’umuz dan binlerce kilometrelerce uzaklarda yasayan yeni nesilleri Posof hakkında birazcık bilgilendirmek. Bütün Posoflulara selam olsun...
Milletler tarihleriyle, insanlar din ve kültürleriyle ayakta durabilirler.

CEMAL ELMA
ALMANYA SINDELFINGEN

Çalışmalarından dolayı Cemal ELMA' ya yönetim kurulu olarak teşekkürlerimizi sunuyoruz.... 04.08.2012

Siteyi ziyaretiniz sırasında paylaşacağınız kişisel verileriniz, 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında işlenmektedir.